Återigen fastspända i den flygande sardinburken.
Om ni tror att vi skall till en bekväm charterort så är det bara att tänka om.
Äventyrsemestern tar oss till livsfarlig stad där brevbärarna är fruktade och de äldre sjukdomarna frodas.

(buda pest: Budapest)


   Frågan är om vi sitter på rätt plan?
Väderleksrapporten ser ut att skickas oss hela vägen in i regnskogen.
(Vid tillfälle förefaller värmerekord i Sverige.)  turen, som tog oss till Ungerns huvudstad.  Hela gänget är samlat och väntar i den något surrealistiskt filmiska hotell foajén....
 


  ..att det hela känns filmiskt är inte helt märkligt, (nu blir det många konstiga referenser)
Wes Anderson gjorde 2014 en film om hotellet med titeln: "Grand Budapest Hotel".
Att döma av servicen på hotellet så måste jag säga att det var nog mer likt Fawlty Towers än ovanstående. (/slut på konstiga referenser)
 


  .. Malin drog som vanligt historien om att vi var på smekmånad, därmed gratis uppgradering till Bröllopssviten istället för vårt bokade kabinrum i källaren.
 

 


  ... Det känns bra att det inte kommer att bli trängsel då exemplet att bara i badrummet återfinna 3st olika rum att gå vilse i.

 


  ..Precis utanför hotellet hittar vi ett minnesmärke där vi tänkte ta en "fin bild", men nu när jag kikar på omgivningen i bakgrunden så är det mer att klassa som ett badhus än ett minne ifrån de som flydde ifrån kriget på 40talet.


  Ny dag:
På bilden ser vi Basilikan (Läs kyrka inte kryddväxt), en glad Malin och en Eddie som synes glömt sitt vattenpass hemma.


  Här var tanken att jag skulle stå vid bilen och självsäkert spexa vid den som om vi hade hyrt den.
Resultaten ser mer ut som bilen är dödligt strömförande och fegisen håller säkert avstånd.
 


  ..Vi fortsätter vidare på Budapest gator och försöker sikta in oss på lite "feel good" och finkultur. Tyvärr besatt jag inte kunskapen att läsa spegelvänt och museet vi besökte levererande inte riktigt som en fredagsmyskänsla jag hoppats.

  Vidare på vår färd så får jag mig ett chattstund med Darányi Iganác som tipsade om att kika närmare på hans hemtrakter. Trots att han är stor här i Ungern så tyckte jag vid vårt samtal att han inte verkade så smart som alla säger.


  ..Men vi fortsätter på vår nyfunne väns tips och hamnar på Vadjaha... Hanvadja... Vajdaharabara..... Men va fan, är det någon som kan uttala det här ens?

(Vajdahunyad Slottet)  Slottsgården:
Här det mesta är sig likt sedan århundraden, den enda lilla skillnaden var att där langos-kiosken är idag (under parasoll till vänster) hög man huvud av folk tidigare...


  Vi har nu tagit oss till hjältarnas torg där den stora pophjälten Michael Jackson använde som inspelningsplats för att göra en diskret och ödmjuk reklamfilm för sin skiva 1995.  Några timmar senare....


  På plats i Budapest blir det lätt att (H)ungern slår till och här står vi och gläntar på dörren till restaurangen som tillochmed kan ge en BigMac med extra ost en tuff match.


  Det är märkligt att den tjocke Michelingubben ger två tummar upp för detta ställe då man knappast kan få hans runda och goa former på dessa förkrympta rätter..

.. Dock kommer ändå viss mättnad infinna sig så antalet rätter stiger över tvåsiffrigt.

(Nedan följer en årsförbrukning av matbilder så blunda eller skrolla om du redan är less)

  Till varje maträtt följer ett glas vin, så förstå att sällskapet gör det bästa de kan för att hålla fanan uppe vid fototillfälle.

  När jag reste mig upp och gick iväg för att ta min powerbreak så trodde jag att jag gått vilse i något museum men detta är vägen till toaletten..  En fyra timmars sittning är över och det hela slutar såklart i ett tårdrypande farväl ifrån både gäster och personal.
(aldrig skådat en kypare så nöjd ut att bli av med sina gäster (killen i mitten)


  ..Som synes är det fortsatt nyktert och grabbarna grus skall upp på en romantisk färd i Budapest mest centrala karusell, om ni undrar hur många varv man får åka med den så är det bara att räkna bildens totala hakor så kommer man fram till 3st varv.


  Här får vi en bra Vy över staden och ett bra läge att försöka hitta hotellnyckeln som jag tidigare idag tappat på stan.


  Ny dag och stiliga gänget fortsätter att leverera snygga och välregisserade fotografier.


  .. här har vi just hoppat på våra busscabriolet som tar oss hela vägen upp till BuddaHills.


  Utsikten ifrån berget, på bron närmst togs bilden innan denna. (scrolla upp)


  Som ni kan se har Hasardspel funnits länge, denna staty föreställer mannen som förlorade både fru och föda i en omgång texas-holdem-poker, även känd som "a rossz vesztes"  Ny dag och vi är lunkandes påväg till Margareta ön.
Vid detta monument så börjar det funderas vilt om när OS i budapest var, när vi funderat ett stund så kommer det fram att, detta monumentet är för att Budapest drog sig ur och backade sin OS ansökan för 2024... Alltid nått att fira? ...eller?
(artikel här)


  På den natursköna Margareta ön och, ja undra om denna stayn skall föreställa Margaretas ..heliga ...hål?


  Det är i regel motorfordons-fritt här i parken, men är man som mig en riktigt hårding kan man komma över en 1500cc:s motorcykel i alla fall Arnold Style.
Iochmed denna bild (den högra) så vill jag tacka Yvonne som tycks ha fotograferat med sin miniräknade och sedan lyckats skicka över bilden till mig..


  Ingen utflykt utan jakt efter gamla bunkrar eller ruiner, och som vanligt fick jag även bingo denna gången..  Vidare har vi tagit oss till Fiskarbastilijonen med rätt imponerande byggnadsverk.


  ...Kvällens middag närmar sig..


  Nu befinner vid oss på en Medeltida restaurang 5 meter under jorden, man äter med händerna och bredvid oss finns en fontän vi kan tvätta oss i...
Med andra ord är vi orumsrena det perfekta klientelet för denna restaurang.

  Budapest flygplats.
Vi är påväg hem och mitt på flygplatsen gör Mercedes reklam för sina nya komfortstolar.
De verkar dock ha lyckats lite för bra med den nya stoppningen då säkerheten kanske inte är den högsta om folk inte ens kan hålla sig vakna i dem..

 

  Varierande turistbilder ifrån Budapest.